Plate - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - Zeljko Bobic - website

Pretraga stranice
Idi na sadržaj

Glavni meni:

Plate

Programi

Program služi za obračun plaća u poduzećima i obrtničkim radnjama.
Program je vrlo jednostavan i pruža vam čak mogućnosti praćenja odbitaka po kreditima. Poslije unošenja osnovnih podataka za radnike, potrebno je unijeti podatke o uzdržavanim članovima obitelji kroz opciju "Zahtjev" te ažurirati podatke za svakog radnika klikom na opciju "Ažuriraj".
nakon toga, možete unijeti podatke za željeni mjesec odabirom opcije "Unos" te unošenjem broja radnih sati za isti mjesec te datuma isplate.
Da bi dobili podatke samo za jedan traženi mjesec, potrebno je kliknuti u tabeli na bilo koji zapis iz željenog mjeseca te kliknuti na opciju "Filtriraj po mjesecu" a onda odabrati željenu vrstu ispisa... U programu imate i automatsku izradu M4 obrasca te OLP i GIP obrasca. Postoje i opcije printanja praznih OLP,GIP i AUG obrazaca koji su 'skinuti' sa stranice PUF BiH te ugovora o radu. U programu možete birati da li želite obračun po članu 49. ili po članu 20 ZPD ili po sistemu 'BRUTO osnovica'. Urađena je i opcija za samostalne poslodavce.
Od verzije 7.4 sada postoji i opcija štampanja virmana za doprinose i plaće, ali u pricipu i ostale virmane bilo kakve vrste.
Od verzije 7.4.4.0 sada se može raditi i obračun plata za Republiku Srpsku.
Kratko objašnjenje:
ČLAN 49 - obračun - BRUTO=(NETO*1,05263)/0,69
ČLAN 20 - obračun -BRUTO=((NETO-ODBITAK)/(0,9+ODBITAK))/0,69

Izvor podataka je FIRCON a stručni suradnici su certificirane računovođe: Gdja. Željka Azinović(Vitez) i Gdja. Sanja Kolenda (Travnik).

Stručni konsalting za Republiku Srpsku - Agencija Line'S, računovodstveno knjigovodstveni poslovi i razvoj softvera, Spasovdanska 11b, Istočno Novo Sarajevo

Cijena programa na upit.

Preuzimanje instalacijske datoteke

Preuzimanje izvršne datoteke 7.5.0.0 Plate.exe

Trenutna verzija - 7.5.0.0

Promjene i nove opcije u programu možete vidjeti na forumu!


UPUTSTVO:

Pri prvom pokretanju programa, potrebno je prvo unijeti minimalnu ili zajedničku osnovicu za obračun plaće kroz opciju 'POSTAVKE' te klikom na opciju 'Unos/Izmjena', a onda odabrati opciju obračuna (član 20, član 49 ili BRUTO) označavanjem željene opcije.Nakon toga odaberite opciju 'RADNICI' i unesite podatke o svojim radnicima/djelatnicima. Obavezno unesite iznos plate i taj iznos će se uzimati u osnovicu za obračun u zavisnosti koju opciju obračuna ste odabrali ! Možete unijeti i iznose obustava te žiro račune banaka po svakom kreditu radnika....
'Opcija uposlenja' nudi 'Radnik', 'Poslodavac' (za vlasnika obrta) i 'Stranac' za strane državljane koji su uposleni u BiH.
'Dodatak na plaću' učestvuje u obračunu plaće jer se smatra dodatnim primanjem. Unosi se u slučaju kada radnik primi stimulaciju za jedan mjesec.
'Topli obrok' polje je predviđeno za unos iznosa toplog obroka za obračunski mjesec.
'Osiguran na:' je polje gdje vršite odabir broja sati na koje je radnik osiguran (8 sati ako je puno radno vrijeme)...Nakon unosa podataka za radnika, prelazimo na unos njegovih/njenih odbitaka kroz opciju 'ZAHTJEV'.
Ne zaboravite kliknuti na opciju 'AŽURIRAJ' da bi se generirao odgovarajući koeficijent odbitka za selektiranog radnika!!!Ažuriranjem koeficijenta odbitka ste praktično završili sa svim postavkama, te možete prijeći na opciju 'Obračun plaća'...
Odaberite opciju 'Za firme' ili 'Za poduzetnike'....
Ako ste ispravno unijeli postavke, onda će se prikazati opcija obračuna (tekst u crvenoj boji - slika dole)...Unos podataka u tabelu obračuna radite jednostavno odabirom opcije 'Unos', te podešavanjem ponuđenih opcija - mjesec, godina, radni sati za mjesec i datum isplate. Na ovaj način, program će uvući sve radnike u obračun koji su trenutno uposleni - opcija prestanak rada utiče na podatke!
Kod bilo kakvih grešaka u povlačenju podataka imate opciju 'Briši' kojom brišete samo jedan selektirani zapis, ili opciju 'Briši sve' kojom brišete sve selektirane zapise. Više zapisa selektirate pritiskom na CTRL i klikom mišem na zapis ili ako želite sve selektirati, pritisnite CTRL i A.
Tabelu možete sortirati po svim kolonama klikom miša na željenu kolonu ili tražiti podatak klikom na 'povećalo'...
Ovu proceduru ponavljate za svaki mjesec obračuna, a nakon unosa podataka, kliknite na bilo koji zapis sa željenim mjesecom obračuna, a onda na opciju 'FILTRIRAJ PO MJESECU' i u tabeli će se prikazati samo radnici za željeni mjesec.
Tada možete izabrati željeni izvještaj za ispis...Nakon odabira izvještaja, klikom na ispis gledate izvještaj na ekranu, a onda ga možete ispisati na pisač ili exportirati u neki ponuđeni format.

Obratite pažnju na opciju 'Pojedinačna selekcija plaćen' i opcija 'Plaćen / Neplaćen'. Te opcije služe da definirate da li izvršeno plaćanje doprinosa za taj period što utječe na izvještaje GIP i M4...

Izvještaji 'Spisak uplate plaća po bankama' 1 i 2 su podešeni za NLB i Raiffeisen banke, a po želji se mogu podesiti i za druge banke...


Ako ste u podacima za radnike unijeli i obustave po kreditima, onda kroz opciju 'OBUSTAVE' unesite iste radnike i ispišite izvještaj o obustavama koji je potreban u knjigovodstvu za knjiženje.

Potrebni izvještaji za knjigovodstvo:
1. Specifikacija (obrazac 2001)
2. Spisak za isplatu plaća
3. Uplate po općinama
4. Spisak obustava po bankama


Platna lista je podešena na način da 4 liste izlaze na A4 format.
Rješenje o godišnjem odmoru je obavezan te sam ga dodao u izvještaje.
Na kraju godine, program se kopira sa 'copy/paste' u novi direktorij, te se brišu svi podaci iz tabele obračuna i podaci o radnicima koji su prestali raditi. Nastavljate za tekuću godinu po istoj proceduri...

U verziji 6.3 dodana je i opcija snimanja te povrata snimljenih podataka.
Sve kritike i prijedloge šaljite na email ili direktno preko web stranice.

Hvala što koristite program PLATE!

Ako želite kupiti program odmah, kliknite na "Buy Now"
Program možete platiti kreditnom karticom ili preko PayPal računa.

 
 
 
Website Hit Counters
HTML Hit Counter
Objavljeno:12.11.2017.
Trenutno vrijeme:
Nazad na sadržaj | Nazad na glavni meni